Érdekel hogyan kell gyertyát készíteni? Íme a technikák…

Szeretnéd kibontakoztatni a kreativitásodat, de nem tudod, mibe vágj bele? Már régen szeretnél gyertyát készíteni, de még nem mertél belevágni?

Általában sokáig kutatunk a különleges hobby ötletek között, számos kreatív tevékenységet kipróbálunk, mire megtaláljuk az igazit. A gyertyázást is az a tevékenység, amit sokan szeretnének kipróbálni. Most bemutatom a legismertebb gyertyakészítési módszereket, amivel megkönnyítem a választásod.

Gyertyaöntés

A legelterjedtebb, és a legkönnyebben kivitelezhető gyertyakészítési technika a gyertyaöntés. A kezdők általában a gyertyakészítés e formáját szokták választani, hisz első hangzásra ez tűnik a legegyszerűbbnek. Ezzel a technikával készülnek a formákba öntött gyertyák is, és a tégelyes illatgyertyák is.

Formába öntött gyertyák

Hogyan kell gyertyát készíteni - gyertyaöntés formába
Formába öntött gyertya

Ha valaki elkezd gyertyát készíteni, azonnal a szebbnél szebb gyertyaöntő formák után kezd kutatni. A formák készülhetnek műanyagból, fémből, szilikonból, de eleinte a háztartásban összegyűlt flakonok is remekül használhatók erre a célra.

Gyertyaöntés során, a felmelegített gyertyaviaszt gyertyaöntő formákba öntik, amibe előzőleg kanócot fűznek. Ezt követően már csak meg kell várni, amíg megszilárdul, és máris kész a gyertya.

Természetesen a gyertyaöntésnek is meg vannak a maga fortélyai, hisz ez is egy szakma. Annak, aki ezzel a technikával szeretne gyertyát készíteni, először meg kell ismerni a különböző alapanyagokat, gyertyaviaszokat, kanócokat, festékeket és illatokat. Ezt követően pedig ki kell kísérletezni az öntési hőmérsékleteket, és égésteszteket kell végezni.

Gyertyaöntés tégelybe

Tégelyes illatgyertya

Az illatgyertyák is gyertyaöntéssel készülnek, csak a gyertyát nem szedjük ki a formából, hanem abban égetjük. A tégely lehet üveg, vagy fém, lényeg, hogy ne éghető anyagból készüljön. A poharak és a tégelyek formájukat tekintve nem annyira változatosak, mint a tömbgyertyák, ezért a tégelyes gyertyákat legtöbbször illatokkal teszik különlegessé. Innen származik az illatgyertya elnevezés is.

Gyertyamártás

Gyertyamártás

A gyertyamártás a legősibb technika, amit már évszázadokkal ezelőtt is használtak. Aki így szeretne gyertyát készíteni, annak nem lesz szüksége gyertyaöntő formákra, de szüksége lesz egy mély edényre. Ebben az edényben kell felolvasztani a viaszt, majd a gyertyakanócot többször bele kell mártani.

Ehhez a technikához nem alkalmas minden viasz, nem mindegy milyen hőmérsékleten mártogatunk, és a mártogatások közötti időt is ki kell tapasztalni.

Gyertyafaragás

Faragott gyertya

A faragott gyertyákat, a gyertyák királynőjének szokták nevezni. Ez már egy igazán haladó technika, amihez a készítőjének tudnia kell gyertyát önteni, mártani és faragni. A színek világában is járatosnak kell lenni, hisz a faragott gyertyát a csavarások és fonások mellett a színek kombinációja teszi különlegessé.  

Kézi formázás

Kézzel formázott gyertya

Vannak nagyon ügyes kezű emberek, akik a meleg viaszból kézzel formáznak egyedi gyertyákat. Nem mindenkinek való ez a gyertyakészítési technika, de a bátrabbak ezzel is kísérletezhetnek. A langyos viasz elég képlékeny, így bátran lehet tekerni, csavarni, formázni. A végeredmény szoborhoz hasonló.


Mielőtt belekezdenél a gyertyakészítésbe, válaszd ki, hogy a fent részletezett technikák közül melyik szimpatikus, melyiket szeretnéd kipróbálni. Ezek után meg kell ismerned a hozzá való alapanyagokat, eszközöket, és a készítés fortélyait. Olvasgass gyertyakészítési leírásokat, majd szerezd be a hozzávalókat, és vágj bele. Nincs jobb tanító a saját tapasztalatnál.

Szerző: FT