A kubu ital néven ismert rostos gyümölcslé a boltok polcairól is levehető, de mindig jobb, ha mi magunk készítjük el. Íme egy részletes útmutató, hogyan készül a kubu ital házilag télire, ráadásul cukor és tartósítószer nélkül.
A kubu rostos ivólé hozzávalói az év bármely időszakában könnyen beszerezhetők, tehát frissen is bármikor elkészíthető, mégis ősszel, amikor nem tudunk mit kezdeni a bőséges almaterméssel, érdemes belefogni a házi kubu készítésébe. Téli estéken nagyon jól jön, ha csak le kell emelni a kamra polcáról egy üveg egészséges gyümölcsitalt.
Kubu ital hozzávalók
Mint minden másra, a kubu receptre is elmondható, hogy ahány ház, annyi szokás. Az itt leírt alapanyagoktól és az arányoktól el lehet térni, hisz semmi nincs kőbe vésve. Mindenki kísérletezgethet kedve szerint, hogy az ízlésének megfelelő kubu italt készíthesse el a téli napokra. Az alábbiakban az én általam elkészített házi kubu recept olvasható:
- Sárgarépa – fél kg
- Alma – 1 kg
- Narancs – 2 db
- Citrom – 2 db
- Xilit (nyírfacukor) ízlés szerint (ekkora mennyiséghez én 10 dkg-ot használtam, de ez függ az alma édességétől is)
- Víz – kb. 3 liter
Tapasztalatom, valamint a mi ízlésünk alapján, akkor kapunk harmonikus ízvilágot, ha fele annyi sárgarépát teszünk a kubu italba, mint almát.
A citrusfélék nem csak savanykássá teszik a gyümölcslevet, hanem intenzívebbé teszik az ízeket. Vannak, akik enélkül készítik, de én mindenképpen javaslom. Aki szereti a grapefruit kesernyés ízét, az ezzel is kísérletezhet, én csak narancsot és citromot használtam.
Azzal nem áltatom magam, hogy a kubu italból a citrusok a C-vitamin miatt kihagyhatatlanok, hisz a tartósítószermentes téli ital készítése során az alapanyagokat fel kell főzni. Mindez károsítja a C-vitamint, de más jótékony hatásuk még megmarad.
Több receptben olvasható, hogy banánt is tesznek a házi kubu italba, nem csak az íze, hanem a cukortartalma miatt. A banánt kihagytam, az édesítést pedig nyírfacukorral oldottam meg. Tehát az én házi kubu italom hagyományos cukor nélkül készült, de az édesítés mindenképpen szükséges.
Édesítésre természetesen bármilyen más alternatíva megfelel, cukor, méz, stevia, vagy más édesítő, mindenki ízlésének megfelelően. Mivel a hagyományos cukrot próbálom a lehető legjobban elkerülni, így a kubu italomba sem került belőle.
Hogyan készül a házi kubu télire?
A sárgarépát meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy rozsdamentes fazékban, annyi vízben, ami ellepi, lassú tűzön főzni kezdjük.
Eközben az almát megmossuk, meghámozzuk, négybe vágva a magházat és az esetleges hibás részeket kivágjuk. Az almagerezdeket hideg vízzel teli tálba tesszük, amibe előzőleg egy fél citrom levét belefacsarjuk.
Köztudott, hogy a felszeletelt alma hamar megbarnul. Igaz, hogy mindez nem változtat az ízén, de a citromos víz megakadályozza ezt a folyamatot.
Amint majdnem puhára főtt a sárgarépa, hozzátesszük az almagerezdeket. Azért kell csak a végén hozzáadni, mert az alma nagyon hamar puhára fő. Ekkor még ne legyen sok víz a fazékban, mert a megfőtt gyümölcsöt még turmixolni kell, ami sokkal könnyebben megy, ha sűrű.
Amint megfőtt a répa és az alma, leveszem a tűzről és belefacsarom a narancsot és a citromot. A citrom magja ne menjen a sűrítménybe, de a gyümölcsök rostjai igen. Ekkor jöhet a botmixer. Az egészet csomómentesre turmixolom, felöntöm annyi vízzel, amivel az ízlésemnek megfelelő sűrű lesz a kubu ital.
A kubu gyümölcslé már majdnem elkészült, de ahhoz, hogy el tudjuk tenni télire, újból fel kell forralni. Főzés közben megkóstoljuk, és szükség esetén édesítjük, vagy ha kell, még egy kis átszűrt citromlével savanyítjuk. Ha sűrűnek találjuk a kubu italt, hígíthatjuk egy kis vízzel.
Több helyen olvastam, hogy sokan egyáltalán nem hígítják, csak a sűrítményt teszik el üvegekbe, amihez felbontás után adnak vizet. Kipróbáltam, nekem nem ízlett. Olyan volt, mint egy túlhigított szörp, vízízű. Nekünk az vált be, amikor fogyasztásra kész állapotban tesszük az üvegekbe a házi kubu italt.
Amint felforrt a készre ízesített gyümölcslé, csírátlanított üvegekbe adagoljuk. Az üvegekre alaposan rácsavarjuk a fedőket, majd mosogató felett óvatosan a feje tetejére fordítjuk őket. Ezzel azt ellenőrizzük, hogy a fedő alaposan, légmentesen zár-e. Ez az alapfeltétele annak, hogy a házi kubu ital télire is eltartható legyen tartósítószer nélkül.
Ha a tető nem zár jól, akkor sziszegő hangot fogunk hallani és a kubu ital elkezd kifolyni az üvegből. Ekkor vagy másik fedőt kell keresni, vagy meg kell próbálni jobban rácsavarni, de én vissza szoktam önteni a fazékba és újbóli forralás után másik üvegbe szedem.
Amint leellenőriztük a fedők záródását, a kubu gyümölcslével teli üvegek mehetnek a száraz dunsztba. Ez úgy történik, hogy egy pléddel kibélelt dobozba, vagy kosárba rakjuk a forró üvegeket, majd alaposan betakarjuk őket paplannal, vagy nagykabáttal, hogy minél lassabban hűljenek ki.
A száraz dunszt egy ősi sterilizálási módszer, ami során a meleg hatására elpusztulnak az esetleges baktériumok a befőttben, így a télire eltett kubu italban is. Az üvegeket általában 2 napig betakarva hagyom, majd ezt követően először csak a tetejéről veszem le a takarót, majd egy nap múlva rakom át őket a kamra polcára.
A kubu ital házilag elkészítése gyors, egyszerű, íze pedig fantasztikus. Gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen kortyolgatják, így érdemes kipróbálni.