Így készül a rostos almalé télire, házilag

A kertünkben termett alma nem elálló típus, ezért az idei bőséges termést csakis feldolgozott formában tudom eltenni. Az egyik változat, ami nagy népszerűségnek örvend a családunkban, a narancsos rostos almalé.

Az idén almaitalok különböző változatait készítettem el, mint pl. a sárgarépás kubu italt és az almával párosított feketeribizlilevet. Mindkettő sűrű, rostos lé lett, így most olyan italt szerettem volna készíteni, ami kissé könnyedebb, hígabb.

A hígításhoz vizet kell használni, ami jelentősen megnöveli a mennyiséget, tehát sokkal több üvegre van szükség. Ennek tudatában mégis ezt a verziót választottam, hisz kedvezni akartam a család egy részének.

rostos almalé télire lehulló almából

A rostos almalé előnye, hogy a frissen lehullott almákból is tökéletes. Minden nap összeszedem a földre potyogott almákat, tehát nem marad ideje tönkre menni. Ennek ellenére akad közöttük hibás, ütődött. Ezeket a részeket kivágva, sok almát lehet megmenteni a komposztra kerüléstől.

Rostos almalé hozzávalói

 • 1 kg alma, tisztán mérve
 • 4 narancs
 • 2 citrom
 • 10 dkg nyírfacukor
 • 3 liter víz

Eszközök:

 • befőttes üvegek
 • rozsdamentes fazék, 5 l-es
 • botmixer
 • levesszedő
 • tölcsér
 • szűrő

Hogyan készül az almalé télire, házilag?

A gyümölcsöket alaposan megmosom. Egy tálba hideg vizet öntök, amibe belefacsarom egy fél citrom levét. Ez megakadályozza, hogy az alma bebarnuljon.

Almadarabok citromos vízben

Az almát meghámozom, a hibás részeket kivágom. Négybe vágva eltávolítom a magházat is. Az így maradt almaszeleteket 2-3 kockára vágom és a citromos vízbe dobálom.

Az általam használt alma zöld, kissé savanykás típusú, de a rostos almalé bármilyen almából elkészíthető. A szükséges mennyiséget tisztán mérve adtam meg. A hámozás, a hibás részek és a magház eltávolítása előtt nekem a mennyiség kb. a duplája volt, de ez függ az alma minőségétől is.

A felkockázott almát 1 liter vízben, egy fél citrom levével odateszem főni. Addig főzöm, amíg puha, turmixolható állagú nem lesz.

Miközben az alma fő, a narancsok és a maradék citrom levét kifacsarom. Ehhez nem szoktam facsarót használni, hanem csak egy evőkanalat, amivel a citrusok rostos belsejét is belekaparom a lébe.

Amint megfőtt az alma, leveszem a tűzről és egy botmixerrel teljesen pépesre turmixolom. Ekkor hozzáadom a kifacsart narancs és citromlevet, amivel újból turmixolom.

A pépes gyümölcslevet felteszem főni, hozzáadok még 2 liter vizet és 10 dkg xylitet, vagy más néven nyírfacukrot.

Te is kerülöd a cukrot? Akkor folytasd az olvasást!

Az idén minden befőttemből száműztem a hagyományos cukrot, nincs ez másként a télire eltett rostos almalé esetében sem. Cukor helyett most nyírfacukrot használtam, de vannak más alternatívák is, mint pl. az ertrit, stevia, kókuszcukor, vagy méz. Kiki megtalálhatja a kedvére való édesítési módszert.

Az almalé készítése közben érdemes kóstolgatni az édességét, hisz nem mindegy, hogy egy édesebb, vagy savanykásabb almából főzzük a téli almalevet. Az is befolyásolja a hozzáadott édesítő mennyiségét, hogy ki mennyire savanyún szereti a gyümölcslevet.

Rostos almalé üvegekbe adagolása

Amint felforr a rostos almalé, egy szűrőn keresztül, tölcsér segítségével üvegekbe töltöm. A szűrőben maradt gyümölcspépet egy tálkába gyűjtöttem, amit később lehűtve megettünk.

A teli üvegekre rácsavarom a fedőt, majd a mosogató felett óvatosan elkezdem az üveget fejre fordítani. Ezzel ellenőrzőm, hogy a fedő alaposan zár-e, mert ez az alapja annak, hogy tartósítószermentesen tároljam az almalevet télire.

Az üveg ekkor nagyon forró, ezért óvatosan kell vele bánni, mert hamar égési sérülést tud okozni. Az üveget én egy konyharuhával fogtam meg, mielőtt a tetejére fordítottam. A kupakellenőrzés után, azon nyomban mehetnek az üvegek a száraz dunsztba.

Tényleg nem kell tartósítószer a rostos almalébe?

Miért éppen száraz dunszt? Nem csak az a fontos számomra, hogy az almalé készítése cukor nélkül történjen, hanem tartósítószermentesen is, amit ezzel a hőkezeléssel gond nélkül meg lehet tenni.

Narancsos rostos almalé télire

Ha a befőttes üvegek csírátlanítva vannak, és a fedő légmentesen zár, akkor semmilyen tartósítószer nem szükséges ahhoz, hogy az almalé télire eltelhető legyen. Nem kell mást tenni, mint jól betakargatni a forró üvegeket, hogy minél lassabban hűljenek ki. Ehhez én plédet és téli kabátokat használok.

Az üvegbe zárt gyümölcslevet a betakarással hosszú ideig magas hőmérsékleten tartjuk, ami elegendő ahhoz, hogy az esetleges baktériumokat kiölje. A tartósítószermentes befőttek hónapokig nem romlanak meg, de ha megbontjuk az üveget, akkor hűtőben kell tárolni és minél hamarabb el kell fogyasztani.

Rostos almalé

Az üvegeket 1-2 nap után szedem ki a takaró alól. Mindez attól függ, hogy mekkora üvegeket és hányat dunsztolok. Minél nagyobbak az üvegek és minél több van belőlük, annál tovább tart a lehűlés. 2 nap után letörölgetem a kifolyt levet, majd a kamra polcaira teszem.

Az almalé készítése házilag egy egyszerű, de nagyszerű módja a lehulló almák hasznosításának. Téli napokon jól esik egy üveggel felbontani és élvezni a finom gyümölcs ízét.