Feketeribizlilé almával, tartósítószer nélkül

Az őszi almatermésből a sérült, hibás almákat gyümölcslének szoktam elkészíteni, mikor milyen gyümölccsel párosítva. Ennek egyik változata a feketeribizlilé almával.

Mivel az alma és a feketeribizli nem egyszerre érik, a ribizlit fagyasztóban szoktam szeptemberig tárolni. A bogyós gyümölcsök semmit nem veszítenek értékükből fagyasztás során, így ez a legjobb módja az ideiglenes tárolásnak.

Hosszú távon viszont nem szeretem a nyár terméseit a fagyasztóban raktározni, hisz arra törekszem, hogy energiafelhasználás nélkül hónapokig, ideális esetben legalább egy évig, azaz a következő termésig tudjam tárolni őket.

Alma

Ennek több oka is van. Egyrészt kevés hely van a fagyasztóban, ezért azt tárolom benne, amit máshogy nem tudok, pl. a húsokat. A másik, és egyben jelentősebb ok, hogy igyekszem egy olyan élelmiszertartalékot kialakítani, ami akkor sem romlik meg, ha napokon keresztül nincs áram. Erre a legjobb módszer a befőzés.

A gyümölcsök tartósítása télire időigényes, de hálás feladat. Öröm nézni a családot, amikor élvezettel eszik a sok-sok finomságot. Az is megnyugtató, hogy van mihez nyúlni, ha bármi történik.

A házi tartósítás mellett szól az is, hogy ellenőrzött forrásból származó alapanyagokat használhatunk: vagy a sajátunkat, vagy kistermelőkét az ismerettségi körből, vagy a helyi piacról.

Amivel még inkább fokozni tudjuk a házilag tartósított élelmiszerek minőséget, ha tartósítószermentesen készítjük őket. A technika elsajátításával és egy kis odafigyeléssel a legtöbb esetben megoldható a tartósítószermentes befőzés.

Az általam készített almás feketeribizlilé saját termésű gyümölcsökből készült, melyek permetszert sem láttak. A befőzés során pedig sem hagyományos cukrot, sem tartósítószert nem adtam hozzá.

A feketeribizli jótékony hatása

A feketeribizli, vagy más néven fekete ribiszke egy 1-1,5 m magasra nővő tüskétlen cserje bogyós termése. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a feketeribizli olyan hatásos vegyületeket tartalmaz, melyek érfalvédő, érelmeszesedést gátló és vérnyomáscsökkentő hatásúak.

Feketeribizli

Vitamin és ásványi anyag tartalma magas, valamint olyan gyümölcssavak vannak benne, melyek élettanilag fontosak a szervezet számára. Vértisztító és vizelethajtó hatású, ezért kiváló méregtelenítő gyümölcs.

Előkészületek a feketeribizlilé készítéséhez

Szerencsére a feketeribizli pucolásával és mosásával nem most kellett foglalkoznom. A fagyasztóból előszedett bogyókat csak leöblítettem egy szűrőn keresztül, majd egy rozsdamentes fazékba raktam.

Az almát megmostam, meghámoztam, az esetleges hibás részeket és a magházát eltávolítottam, majd a feketeribizlihez kockáztam. Annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte a gyümölcsöket, majd elkezdtem főzni.

A feketeribizli és az alma aránya nálam 1:1, de nem szoktam pontosan méregetni. Szemre kb. annyi almát teszek a fazékba, amennyi maga a ribizli.

Egy fél citrom levét is bele szoktam facsarni a lébe. Igaz, hogy a feketeribizli savanyú, de a citrom mégis jó bele, mert kiemeli az ízeket.

Nem csak a gyümölcsöket kell előkészíteni, hanem a befőttes üvegeket is. Mivel az almás feketeribizlilé tartósítószermentesen készül, nagyon fontos, hogy a tároló üvegek baktériummentesek legyenek. A befőttes üvegek csírátlanítására többféle módszer létezik, mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt és megfelelőt.

Az almás feketeribizlilé elkészítése

Az alma és feketeribizli keverékét addig kell főzni, amíg az alma pépes nem lesz. Addigra a ribizlibogyók is megpuhulnak. Ekkor a tűzről levéve botmixerrel homogénre turmixoljuk. Az így kapott gyümölcspürét annyi vízzel kell hígítani, hogy iható sűrűségű gyümölcslevet kapjunk. Ez természetesen ízléstől függ, de nem érdemes túlzottan felvizezni.

Amint elértük a kívánt sűrűséget, jöhet a kóstolás. Szinte biztos, hogy édesíteni kell a feketeribizlilevet, hisz egy elég savanyú gyümölcsről van szó. A hagyományos cukor helyett nyírfacukrot használtam, de mehet bele bármilyen „cukor”, mint pl. az eritrit, stevia, méz, kókuszcukor vagy a hagyományos cukor.

A szükséges mennyiséget lehetetlen előre megmondani, hisz ez függ az ízléstől és a gyümölcsök cukortartalmától is. Ezért érdemes kisebb adagokban édesíteni, majd kavargatás után kóstolgatni.

Feketeribizlilé főzése almával tartósítószer nélkül

Az így elkészített feketeribizlilevet lassú tűzön fel kell forralni, mielőtt az üvegekbe adagoljuk. A forralásra azért van szükség, hogy a baktériumok, melyek az erjedést okoznák, kipusztuljanak. Ez szükséges ahhoz, hogy a gyümölcslevet hónapokig tudjuk tárolni anélkül, hogy megromlana.

Feketeribizlilé maggal, vagy mag nélkül

A feketeribizli tele van apró, fekete maggal. Van, akit ez zavar, van, akit nem. Engem pl. nem, így nem bajlódtam a gyümölcslé szűrésével és passzírozásával. De aki mag nélküli levet szeretne kortyolgatni, akkor még túl kell esnie ezen a nem éppen kellemes feladaton.

Fel kell készülni, hogy a szűrés és passzírozás során szinte elkerülhetetlen, hogy szétcsapkodjon a bordó lé, ezért olyan helyen végezzük, ahonnan könnyen le lehet takarítani.

A feketeribizlilé adagolása és dunsztolása

A forrásban levő levet egy levesszedő és egy tölcsér segítségével a sterilizált üvegekbe adagoljuk. A teli üveg tetejére a szintén csírátlanított fedőt jól rátekerjük. Ez a művelet puszta kézzel nehezen fog menni, hisz a teleszedett üveg nagyon forró. Használjunk konyharuhát, vagy edényfogót.

Feketeribizlilé üvegben

Most jön a legveszélyesebb mozzanat, az üvegek fejreállítása. Ezzel tudjuk ellenőrizni, hogy a tető jól zár-e, mert ha nem, akkor a télire eltett almás feketeribizlilé hamar meg fog romlani.

Rosszul záródó fedél esetén sziszegő hangot és szivárgást fogunk tapasztalni. Nekem egyszer az egész fedő leesett, így minden bordó színű lett a közelében. Azóta nagyon óvatosan fordítom az üveget és csakis mosogató felett.

A fejre állított üvegeket pár perc után talpukra állítom és száraz dunsztba teszem, ami nem más, mint tartósítás hőkezeléssel.

A száraz dunsztolás lépései

  • A készre főzött és a lehető legforróbb anyagot a sterilizált üvegbe rakjuk.
  • A fedővel minél hamarabb, légmentesen lezárjuk.
  • A légmentes zárást fejre fordítással ellenőrizzük.
  • Az így elkészített üvegeket szorosan egymás mellé tesszük, majd alaposan betakargatjuk, hogy minél lassabban hűljenek ki.
  • 1-2 napig a takaró alatt tartjuk, amíg langyosra hűl.
  • Akkor sikeres, ha a fedő benyomásra nem pattan és kissé homorú, azaz az üveg belseje felé domborodik.
Feketeribizlilé almával télire

Az almás feketeribizlilé receptje bármilyen gyümölcsből készült rostos lé elkészítéséhez alkalmazható, pl. a házi kubu italhoz is. A gyümölcsök arányát, a hígítást és az édesítést mindenki ízlésének megfelelően változtathatja. Csak az elkészítés technikáját kell elsajátítani és máris működhet a fantázia.