Szárított almaszirom házilag, energiatakarékos módon

A szárított alma, aszalt alma, vagy szárított almaszirom, ki hogyan ismeri. Egy nagyon finom, egészséges nasi, ami pillanatok alatt elfogy egy-egy téli filmnézős estén. Az alapanyag beszerzése nem okoz problémát, otthon is könnyen elkészíthető, ráadásul energiatakarékos módszerrel is.

Az alma szárítása többféle módon történhet. Vannak, akik az almaszeleteket tepsire kiterítve, 50-60 C fokos sütőbe teszik néhány órára. Az aszalógépek használata is elég nagy népszerűségnek örvend, amivel 6-7 óra alatt elkészül egy adag szárított alma házilag.

Alma aszaláshoz

Mindez azonban nagy energiát emészt fel, ami a mai időkben zsebbe nyúlós is lehet. Ezért többen keresnek olyan alternatív megoldásokat, amikor villany felhasználása nélkül tudnak aszalt gyümölcsöket készíteni.

Ennek az egyik változata a napon szárítás, ami alapvetően a legjobb módszer. Egy probléma van vele, csak nyáron működik. Az ősz beköszöntével a párás, esős, hűvös időjárás is megérkezik, így a napon aszalást el is felejthetjük. Márpedig az alma éppen ilyenkor terem, ez az időszak a legideálisabb a szárított almaszirom házilagos készítésére.

De nem kell kétségbe esni, van még egy jól használható módszer, aminek a lényege éppen abban rejlik, hogy ha az időjárás hűvösre fordul, akkor egyre gyakrabban fűtünk be otthon. A kályha, a kandalló, vagy egyszerűen csak a radiátorból kiáramló meleget fogjuk felhasználni az alma szárításához. Mondhatni, két legyet egy csapásra.

Az alma házi aszalásához beszereztünk egy felakasztható, többrekeszes hálót, amiben a meleg levegő akadálytalanuk tud áramlani, a gyümölcs nem tud bepenészedni és még a bogarak sem tudnak hozzáférni.

Mi az Amazonon rendeltük, de biztosan van más beszerzési forrás is. Sót, az ügyes kézűek még maguk is össze tudnak állítani egy használaton kívüli függönyből. Mindenképpen érdemes beszerezni egy ilyet, hisz nyáron majd a napon is hasznát vehetjük más gyümölcs aszalásához.

Ezt a hálót egy kampó segítségével a plafonra akasztottuk, közel a kandalló kéményéhez. Mindez más típusú kályha esetén ugyanígy kivitelezhető.

A hálós tároló felakasztható radiátorok fölé is, hisz a felfelé áramló meleg levegő gond nélkül ki fogja szárítani az almaszeleteket.

Szárított alma készítés – előkészületek

A szárított alma készítéséhez egy kis citromra, és papírtörlőre lesz szükségünk. Egy tálba eresszünk 1 liternyi hideg vizet, majd egy fél citrom levét facsarjuk bele. Ez fogja megakadályozni, hogy a gyümölcs megbarnuljon felszeletelés után és aszalás közben, hanem szép világos maradjon a szárított alma.

Ezt követően az almákat alaposan meg kell mosni, de nem kell meghámozni. Négybe vágjuk az almákat, majd egy késsel a magházat kivagdossuk. Az almagerezdek mehetnek a citromos vízbe.

Almagerezdek citromos vízben

Amint kész vannak a gerezdek, kezdődhet a szeletelés. Minden gerezdet hosszában felszeletelünk, kb. fél cm vastag szeletekre, amiket szintén a citromos vízbe teszünk.

Alaposan forgassuk meg őket a vízben, hogy mindenhol érje a citrom. Így szép, friss színe marad az almagerezdeknek.

Almaszeletek aszaláshoz

Amikor az összes alma fel van szeletelve, papírtörlőre rakjuk, ami felszívja a vizet az almáról. Egy másik papírtörlővel a tetejéről is felitatjuk a nedvességet.

Almaszeletek szárítása aszaláshoz

Tényleg csak ennyi?

Igen, tényleg csak ennyi. Semmi titok, semmi bonyodalom. Valljuk be őszintén, nem valami bonyolult az amát felszeletelni. Szinte gyerekjáték, te is meg tudod csinálni.

Ha meg már eddig eljutottál, akkor már nincs más hátra, mint berakni a hálós tárolóba az almaszeleteket, fűteni és várni, hogy az alma kiszáradjon, a szárított alma elkészüljön.

Fontos, hogy az almaszeletek ne érjenek egymáshoz, legyen elég hely közöttük, ahol a meleg levegő áramolhat. Szárítás közben egyszer megforgattam őket, de még ez sem lett volna fontos.

Alma aszalása hálóban

Ez a típusú szárítás sokkal lassabb, mint a többi módszer, 4-5 napot is igénybe vesz, de legalább plusz energiát nem emészt fel. Valamit, valamiért. Igaz, még nem fűtünk teljes gőzzel, lehet később ez az idő 3 napra fog csökkenni.

Másik jelentős előnye ennek a módszernek, hogy a viszonylag alacsony hőmérsékletű szárítás miatt nem károsodik az alma vitamintartalma.

Szárított alma

A szárított alma készítésének egyetlen hátránya van, hogy túl hamar elfogy. Lehet, hogy az újdonsága miatt, de az első adag egy este alatt el is tűnt a dobozkából. Ezért nem tudok beszámolni arról, hogy mennyi ideig tárolható, hisz nálunk az az idő, amikor megromlana, soha nem fog eljönni.

Terveim szerint zabpehellyel szerettem volna enni, de nem sikerült kipróbálni, mert magában megeszegettük.


Almából nem csak szárított alma, hanem más finomságok is készíthetők, amiket télire is el tudunk tenni. Az idei év abszolút slágere nálunk a fahéjas sült alma és a gyömbéres almakompót.