Mennyei fahéjas sült alma télire

Az idei almatermésünk nagyon bőséges, az ágak majd leszakadnak. Mivel nem egy elálló fajta, így a kreativitásomat felhasználva, mindenféle formában megpróbálok minél többet eltenni télire. A kísérletezgetéseim legfinomabb verziója a fahéjas sült alma sütőben sütve, tartósítószer nélkül, télire eltéve üvegbe.

Mikor már roskadoztak a polcaim a házi kubu itallal, és a gyömbéres almakompóttal teli üvegektől, valami újabb almás finomságra vágytam. Eszembe jutott, hogy nagymamám gyakran készített sült almát a „lerben”, így kutattam egy kicsit az emlékeimben és nekikezdtem a sütőben sült alma elkészítésének.

Persze a végére a fahéjas sült alma saját verziója alakult ki. Mivel hagyományos cukrot nem használok, így az édesítést kókuszcukorral oldottam meg, ami egy különleges ízt adott neki.

Továbbá nem csak frissen szerettünk volna enni belőle, mint gyerekkoromban, hanem télire is el akartam tenni a sült alma desszertet, tehát bevetettem a már jól bevált tartósítási módszeremet, természetesen tartósítószer nélkül.

Összességében egy teljesen egyedi és egészséges változatát készítettem el a fahéjas sült almának.

A sütőben sült alma hozzávalói

  • Alma (természetesen) – savanykás, ropogós almából készítettem, de szerintem más fajtából is tökéletes lesz.
  • Kókuszcukor
  • Fahéj
  • Őrölt szegfűszeg
  • Fél citrom

A hozzávalókhoz nem tudok pontos, csak körülbelüli mennyiségeket írni, hisz ez függ a tepsi méretétől, az alma fajtájától és az egyén ízlésétől. Van, aki édesebben szereti, van, aki savanykásan. Van, aki kevesebb fahéjjal, van, aki sokkal. Szóval az első adagnál ki kell tapasztalni az arányokat, hogy kinek, hogyan ízlik.

Előkészületek

Egy tál hideg vízbe facsarjuk bele egy fél citrom levét. Ebbe fogjuk rakni a meghámozott, felkockázott almát, ami a citromtól nem fog megbarnulni.

Almadarabok citromos vízben

Fontos még a befőttes üvegek előkészítése is. Mivel a sült alma desszert tartósítószermentesen fog készülni, a befőttes üvegek csírátlanítása kiemelten fontos. Az alaposan megtisztított és hőkezelt üvegbe bármilyen befőttet tehetünk, tartósítószer nélkül is hónapokig el fog állni.

Hogyan készül a fahéjas sült alma sütőben?

Az almát alaposan megmossuk, zöldséghámozóval meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a magházat és a hibás részeket kivagdossuk. Egy-egy gerezdet 2-3 kockára vágunk, majd mehet a citromos vízbe.

Sütéshez én egy 30×30 cm-es jénai edényt használtam, de hagyományos tepsiben is biztosan ugyanolyan finomra sül. Ehhez a méretű edényhez kb. 2 kg tisztított almát használtam. A sütő kihasználása miatt 2 tepsit készítek egyszerre, ami ugyanazzal az energiával sül meg.

Fahéjas sült alma kókuszcukorral

Amint elkészültem az almával, a tepsi aljára kókuszcukrot szórtam. A kókuszcukor, vagy pontosabban a kókuszvirág cukor nem teljesen kalóriamentes, sőt, a fruktóztartalma sem sokkal kisebb, mint a hagyományos cukoré, de alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy lassan szívódik fel a szervezetben és így a használatával elkerülhető a gyors vércukorszintemelkedés.

A kókuszcukor illata és íze a pirított cukorhoz hasonlít, ráadásul karamellizálni is lehet, ezért kifejezetten passzol a fahéjas sült almához.

Az almakockákat a tepsibe tettem, majd megszórtam őrölt fahéjjal, szegfűszeggel és egy kis kókuszcukorral. Alufóliával letakarva 200 C fokos sütőbe tettem.

Fahéjas szegfűszeges almakockás sütés előtt

A fólia csak addig maradjon rajta, míg kisé megpuhul és egy kis levet ereszt az alma. Mindez kb. 20 percet vesz igénybe.

A fóliát levéve addig sütjük az almát, amíg a leve teljesen elsül, az almadarabkák külseje pedig kissé ropogós nem lesz. Az olvadt kókuszcukor bevonja az almát egy ragacsos, karamelles réteggel.

Ekkor a sütőből kivéve a sterilizált üvegekbe szedtem. Igyekezni kell, hogy a fahéjas sült alma ne tudjon kihűlni.

Fahéjas sült alma sütőből kivéve

A szedőkanállal kissé meg kell nyomkodni az üvegben, hogy kevés legyen az almadarabok közötti levegő. Amint teleszedtem az üveget, rácsavartam a szintén csírátlanított fedőt.

Ekkor következik az üveg fejreállítása. Van, aki hülyeségnek tartja, én pedig már mindent így készítek, mert ezzel a módszerrel nem romlott meg soha egyetlen tartósítószermentes befőttem sem. Meggyőzni senkit nem akarok, mindenki eldönti, hogy használja-e a módszert, vagy sem.

A tudományos magyarázatát nem tudom, de a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a fedővel bezárt levegő baktériumokat tartalmazhat, amik elkezdik az üvegbe zárt étel erjesztését. Fejreállításkor azonban az üvegbe zárt forró befőtt lecsúszik a fedőre, és ezzel az ott levő levegőt az üveg aljára kényszeríti. Így a levegő áthalad a forró ételen, miközben sterilizálódik is.

Van, aki hisz benne, van, aki nem. Én 6 éve alkalmazom ezt a módszert, soha, semmi nem romlott még meg, így biztosan nem fogom abbahagyni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy más módszer ne lenne alkalmas tartósítószermentes befőtt készítésére, csak nekem ez vált be.

Fahéjas sült alma üvegekben

A megtöltött üveget addig tartom fejre állítva, amíg a következő üveget meg nem szedem, az-az kb. 2-3 percig. Ekkor visszafordítom és teszem a száraz dunsztba.

Fahéjas sült alma száraz dunsztban

A száraz dunszt a befőttek sterilizálását, ezáltal tartósítását szolgálja. Jelen esetben a sütőből 200 fokosan kivett és gyorsan az üvegbe zárt sült alma a száraz dunsztba kerüléskor is legalább 70-80 fokos, ami bőven elegendő a csírátlanításhoz. A gyors kihülést akadályozzuk meg a száraz dunszttal, azaz az alapos betakargatással.

A szorosan egymás mellé tett befőttes üvegeket alaposan betakargatjuk pléddel, párnával, vagy paplannal és békén hagyjuk 1-2 napig. Minél több üveg van a dunsztban annál jobban tartják a meleget.

A dunsztolási idő letelte után ellenőrizzük, hogy a fedők jól zárnak-e. Erre két módszer is megfelel. Enyhén nyomkodjuk meg a fedő tetejét. Ha be lehet nyomni és közben pattan egyet, akkor az üveg fedele nem zár jól, a sütőben sült fahéjas alma télire nem tárolható, hamar meg fog romlani. Az ilyen üveget érdemes felbontani és a tartalmát megenni.

Ránézésre is meg lehet állapítani, hogy egy fedő jól zár-e. Ha a teteje homorú, vagyis az üveg belseje felé domborodik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy légmentesen zár. Ez mutatja azt, hogy a hűlés közben kis vákuum keletkezett, ami beszippantotta a fedőt.

Sült alma télire fahéjjal

Nincs más hátra, mehetnek az üvegek a kamra polcára. A fahéjas sült alma télire készül, de érdemes jó sokat készíteni, mert hamar rákattan a család, annyira mennyei az íze. Ehető leveles tésztába töltve, máglyarakáshoz, vanília fagylathoz, de a sütőben sült fahéjas alma önállóan is megállja a helyét, mint desszert.