Szarvasgomba vagy gomba? Mi a különbség?

Nyakunkon az ősz, ami azt jelenti, hogy visszatérnek a végső, földes alapanyagok: a szarvasgomba és a gomba. Imádjuk a gazdag ízvilágot, amelyet ezek a keresett, gyűjtögetett élelmiszerek az asztalra varázsolnak.

A szarvasgomba és a gomba nem ugyanaz a dolog?

Mindkettő a gombák birodalmába tartozik, azonban más-más helyen nőnek, más-más éghajlaton fejlődnek, és egyedi helyük van az asztalon. Gondolj úgy a két értékes alapanyagra, mint távoli (finom) unokatestvérekre.

Szarvasgombák

Mik azok a szarvasgombák?

A szarvasgombák gumósok. Számos fajtája létezik – főként fehér és fekete -, amelyek az évszaknak megfelelően változnak. A fehér szarvasgombát általában szeptember végétől január elejéig szedik, míg a fekete szarvasgomba szezonja a fajtától függően változik.

Hol terem a szarvasgomba?

A ritka kulináris aranyként tisztelt szarvasgombát nem lehet ültetni vagy megszelídíteni. A vadon élő erdőkben évente csak néhány hónapig nőnek a föld alatt. A gumók csak olyan területeken találhatók meg, ami igazán ideális nekik.

Jellemzően nedves, meleg nappalok és hűvösebb éjszakák kedveznek nekik. Emiatt Észak- és Közép-Olaszország híres a szarvasgomba gazdagságáról, de Európa több pontján is megtalálható, köztük Magyarországon is.

Hogyan fogyaszthatjuk őket?

Mint mondtuk, a szarvasgomba egy gombafajta; azonban ne tévesszük össze a gombával, amelyet megsüthetünk, megfőzhetünk. A főzési folyamat ugyanis tönkreteszi a szarvasgomba jellegzetes ízét és aromáját, ami csemegévé teszi. Séfjeink szívesen reszelnek friss szarvasgombát tésztára, rizottóra vagy akár tojásételekre, hogy elegáns ízt adjanak neki.

Ha azonban a friss szarvasgombának nincs szezonja, akkor az egész évben használható szarvasgombás termékek vásárlásához fordulunk, például vajakhoz, sókhoz és szószokhoz. Válogatott olasz termelők elsajátították a szarvasgomba tartósításának művészetét.

Milyen a szarvasgomba aroma?

A szarvasgombák földes íze – sőt aromája – világszerte híres. A fehér téli szarvasgombát különösen a mogyoróhagymára emlékeztető csípős ízéért becsülik.

Mik azok a gombák?

Bár gyakran a növényekhez sorolják, de a gombák az élővilág egy önálló országát alkotják. Alapvető szerepet játszanak a Föld életében, lévén az elhalt szerves anyag legfőbb lebontói.

Több mint 38 000 nagygomba fajta létezik – de csak körülbelül 20 fajuk ehető. Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran, mint fűszerként, illetve a zöldségként emlegetik.  

Hol nőnek?

Az igazi kérdés itt talán az, hogy „Hol nem nőnek?”. A szarvasgombával ellentétben a gombák a föld felett nőnek a legkülönbözőbb környezetekben. Bár a vadonban mindenhol felbukkannak, könnyen termeszthetők is.

Hogyan lehet őket fogyasztani?

A gombák nagyon sokoldalúak, szívesen használják a gasztronómiában: a legtöbbjüket lehet nyersen, párolva, sütve, grillezve és még sok más módon fogyasztani. Önmagában is kiváló, a gomba azonban megállja a helyét a kiadósabb ételek, például a marhahús mellett is. Ízeiket szívesen emeljük ki egyszerű ételekben, például tésztákban, rizottóban és polentában.

Szerencsére a gomba könnyen tartósítható, akár egészben, olívaolajban, szószokba keverve, vagy még szarvasgombával kombinálva is, így az év bármely szakában élvezhetjük.

Milyen az ízük?

Bár minden fajtának más-más íze van, a gombákat különösen a sós „umami” minőségük miatt ünneplik. A fás, hússzerű gombáknak általában kiadós, testes íze van, amely tökéletesen passzol az őszhöz.


Akár szarvasgomba, akár közismertebb gomba, mindenképpen érdemes beiktatni az étrendünkbe. Különleges ízvilág, egyedivé, zamatossá varázsolja az ételeket.