Manapság a zabpehely biztosan megtalálható a sportolók, a vegetáriánusok és az egészséges életmódot követők étrendjében. A zabpehely hatásai többnyire közismertek, de nem árt néha feleleveníteni őket, hisz gyakran feledésbe merül, hogy mit miért is fogyasszunk.
A táplálkozástudományi szakemberek folyamatosan kutatják a zab szervezetre gyakorolt hatásait, és időről időre, újabbnál újabb jótékony hatásra derül fény. Nincs még egy olyan élelmiszer, mint a zabpehely, ami önmagában is ki tudja elégíteni a szervezet tápanyagszükségletét. Szinte nincs olyan része a szervezetünknek, amire ne lenne hatással a zabpehely rendszeres fogyasztása.
Mi az a zabpehely?
A zabpehely a zabból előállított, igen sokoldalú élelmiszer. A zab az egyszikűek osztályának perjefélék családjába tartozó kalászos növény, amit leginkább takarmánynövényként termesztenek. Múltja több ezer évre nyúlik vissza, hisz a kelta és germán sírokban is találtak zabmaradványokat. Feltételezések szerint a népvándorláskor, az Ázsiából jövő, lótenyésztő népek hozhatták magukkal Európába.
A zab számos jótékony hatása miatt egyre inkább beépül az emberi táplálkozásba is. Különböző formában jelenik meg az üzletek polcain, pl. hántolt zabszem, zabpehely, zabliszt, zabpehelyliszt és zabkorpa. A zabpehely tulajdonképpen csak nevében pehely, mert nem a szokásos pelyhesítési eljárással készül.
A zabpehely előállításakor először a zabszemeket hántolják, mely során a zab nem veszít a tápanyagtartalmából, így megmarad a jótékony hatása. Ezt követően gőzölik, amivel javul a benne lévő tápanyagok emészthetősége. Végül lapítják, és szárítják. Ez egy mechanikai eljárás, amivel a zabpehelyben lévő vitaminok, és ásványi anyagok nem sérülnek, hatásaik megmaradnak.
A zabpehely jótékony hatásai
A zabpehely hatásai a vércukorszintre
A zab egy vízben oldódó rostot, az úgynevezett béta-glukánt tartalmaz, ami egy vastag, gélszerű réteget alkot a gyomor és a vékonybél falán. Ez lassítja az emésztés folyamatát, és a cukor felszívódását a vérkeringésbe. Ezáltal a zabpehely fontos szerepet játszik a szervezet vércukorszint szabályozásában, megakadályozza a vércukorszint drasztikus ingadozását. A zabpehely alacsony glikémiás indexe miatt – főleg a cukorbetegek számára – az egyik legjobb szénhidrátforrás.
A zabpehely testsúlyszabályozó hatása
Szintén a gazdag rosttartalmának köszönhetően, a zabpehely pozitív hatásai közé sorolhatjuk az elhízás veszélyének csökkentését is. A rostanyagok késleltetik a gyomor kiürülését, ezáltal az éhségérzet később jelentkezik, így csökkenthető a bevitt kalóriamennyiség.
Koleszterinszint csökkentő hatású
A zabpehely hatásai közül a koleszterinszint-csökkentő hatás talán az egyik legnagyobb jelentőségű, hisz a rendszeres zabpehelyfogyasztással olcsón, természetesen, és egyszerűen csökkenthető a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.
A béta-glukánnak köszönhetően csökken a vér koleszterinszintje. Már két hét rendszeres zabpehelyfogyasztás után is mérhetően csökken a vér össz-, és LDL koleszterinszintje. Ezt a hatás napi 3-4 gramm béta-glükán bevitellel érhető el, ami 4-5 dkg zabpehelynek felel meg.
A zabpehely rákellenes hatása
A zab nagy mennyiségben tartalmaz fitovegyületeket, melyeknek köztudottan nagy szerepük van a rákmegelőzésben. A zabpehely csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy szabályozzák az ösztrogén keringését.
Az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében is nagy szerepe van, hisz a zabpehely rendszeres fogyasztásával rostanyag kerül a bélrendszerbe, ami gyorsítja a salakanyag haladását, meggátolja a székrekedést, és segíti a méreganyagok mielőbbi távozásában.
A zabpehely hatása az immunrendszerre
A zabpehely gazdag vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul a szervezet immunerősítéséhez. A vitaminok közül az E- és B-vitamin tartalma, míg az ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, kálium, vas, foszfor és cinktartalma magas.
A zabpehely káros hatásai
A zabpehely hatásai között a jótékonyak dominálnak, de néhány negatív hatással is találkozhatunk. Ezek többnyire a helytelen fogyasztásból adódnak, így némi odafigyeléssel kiküszöbölhetők.
A zabpehely és a puffadás
A zabpehely hatásai között elég sokan emlegetik a puffadásos problémát, amit az alábbi módszerekkel lehet elkerülni:
- Fokozatosan kell hozzászoktatni a bélrendszert a zabpehelyhez, hisz aki korábban alig fogyasztott rostot, a zabpehely rosttartalma sokkolóan hat a belekre.
- A több órás áztatás sokaknál megoldja a problémát. A reggeli zabkását bőséges hideg vízben, előző este hűtőbe kell tenni, majd az áztató vizet reggel le kell önteni róla.
- A zabpehely puffasztó hatása sokaknál a főzéssel múlik el. Nem elegendő csak forró vízzel leönteni, hanem néhány percig főzni is kell a könnyebb emészthetőség érdekében. A főzött zabkása készülhet tejjel, növényi tejjel, vagy vízzel.
- Az is eredményre vezethet, ha a zabpehely nincs telepakolva gyümölcsökkel, aszalványokkal, ami szintén fokozza a puffadást.
A zabpehely és a hízás
Vannak, akik hízásról számolnak be a rendszeres zabpehelyfogyasztás következményeként. A háttérben itt sem a zabpehely kártékony hatásáról van szó, hanem a helytelen táplálkozásról. Sokan a zabpelyhet magas cukortartalmú gyümölcsökkel, aszalványokkal, mézzel vagy cukorral fogyasztják, ami túl sok kalóriabevitelt eredményez.
A másik gyakori oka a hízásnak az instant zabpehely használata, melyeket a gyártók cukorral édesítenek. A legjobb hatás a natúr zabpehely fogyasztásával érhető el.
A zabpehely és a glutén
Maga a zabpehely nem tartalmaz glutént, de az előállítás során keveredhet glutén tartalmú gabonával. Ezért a gluténérzékenyek csak olyan zabpelyhet vásároljanak, amin megjelölik a gluténmentességet. Ezzel a gyártó garantálja, hogy a zabot teljesen szeparáltan kezelték a gluténtartalmú növényektől, a betakarítástól kezdve, egészen a feldolgozásig.
A zabpehely hatásai felbecsülhetetlenek a szervezet számára, így aki tenni szeretne valamit az egészsége érdekében, legjobb, ha minél hamarabb beiktatja az étrendjébe.
Szerző: FT