A tökéletes esküvői zenészek kiválasztása

Esküvői zenészek sokasága kínálja szolgáltatásait, de az ideális zenész kiválasztása talán a legnehezebb az esküvői előkészületek között.

A zenészek kiválasztását nem szabad a véletlenre bízni, hiszen ők fognak gondoskodni az egész nap hangulatáról, legyen szó DJ-ről, vagy zenekarról. Ez komoly kutató munkát és sok zenehallgatást igényel.

A személyes találkozó is fontos, éppúgy, mint bármely más szolgáltatónál, akik részt vesznek majd az esküvődön. (mint pl.: Ceremóniamester / vőfély) Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy ár alapján döntünk, de ez nem biztos, hogy a legjobb megközelítés.

Mielőtt döntenél, tedd fel az alábbi kérdéseket a zenekarnak vagy esküvői dj-nek, hogy teljes képet kaphass róluk és szolgáltatásaikról. Segítünk neked, hogy egyszerűbb legyen a megfelelő esküvői zenész kiválasztása.

Mi a különbség az esküvői DJ és a zenakar között?

Mielőtt belekezdesz a megfelelő esküvői zenész kiválasztásába, tisztázzuk, hogy mi a különbség a DJ és a zenekar között. Egy esküvő DJ erőssége abban rejlik, hogy szinte korlátlan lejátszási listával rendelkezik.

Egy DJ-t csak a merevlemezen található dalok mennyisége korlátoz. A DJ-k többnyire 1, vagy maximum 2 főből állnak. Helyigényük jóval kisebb, mint a többtagú zenekaroké.

Egy több fős esküvői zenekar előnye a hangszerek látványában, valamint az élő zene atmoszférájában rejlik, ami együttesen egészen más szintre emelheti a partit.  

Ha a számotokra legmegfelelőbb esküvői zenészeket szeretnéd megtalálni a nagy napra, az alábbi kérdéseket mindenképpen tedd fel a jelölteknek.

Hány esküvőn zenéltek már a zenészek?

Ebben a szakmában is elmondható, hogy a gyakorlati tapasztalat döntő fontosságú. “Óriási különbség van az iparban egy olyan DJ között, aki kizárólag klubokban és fesztiválokon játszik és egy mobil DJ között, akik a rendezvények szélesebb körében jártasak” – osztja meg DJ FEREE a véleményét.

Ez akkor is igaz, ha a DJ, vagy a zenekar 10.000 fős fesztiválon is játszott! Keress olyan esküvői zenészt, aki nem csak azt tudja, hogyan hergelje a saját, megszokott közönségét, hanem akit a vendégeid közt is el tudnál képzelni.

Ismerik-e a zenészek az esküvő helyszínét?

Nem létfontosságú, de hasznos információ lehet, hogy a zenészek ismerik-e a helyszín adottságait, jártasak-e a hangrendszer telepítésében. Esetleg vannak-e tippjeik, trükkjeik, amik előzőleg működtek, vagy éppen nem ajánlott oda. (pl. különböző akusztikai megoldások, hanggerjedés kiküszöbölése, hangcsapdák, stb.)

Ha a kiszemelt esküvői zenészek nem ismerik a helyszínt, akkor kérdezd meg, hogy hajlandók-e veled és / vagy az esküvőszervezővel együtt meglátogatni? Egy jó lakodalmas zenekarnak a nagy nap előtt fel kell mérnie a táncparkett elrendezését, akusztikáját, elhelyezkedését és a szükséges áramforrásokat.

Keress olyas valakit, aki személyre szabott és egyedi szolgáltatást nyújt, amely az adott helyszínre jellemző. Pl. az esküvői DJ-k többsége hangosítást is vállal a kültéri szertartáshoz. Az esküvői zenekar kiválasztásakor nagyon fontos tényező a gördülékeny kommunikáció.

HOL lehet megnézni a zenészeket FELLÉPÉS KÖZBEN?

Ragaszkodj az élő fellépések / felvételek, lehetőleg esküvőn készült videók megnézéséhez. Érdemes nem csak a zenét hallgatni, hanem a vendégek reakcióit is megfigyelni rajta. A szórakoztatóiparban dolgozó zenésznek látnia kell, hogyan reagálnak a vendégek a “teljesítményükre” hiszen ez alapján kell módosítania a zenei szettet.

Figyelj arra is, hogy mennyire kötött az esküvői zenekar zenei listája, mert ha nem képesek az újításra az est folyamán, akkor az olyan, mintha egy előre megbeszélt playlistet raknál be a lejátszóba.

Feltétlenül kérj olyan videókat is, amelyek illeszkednek az esküvődhöz. Például, ha nagyon modern esküvőt szeretnél, meg kell győződni arról, hogy az esküvői DJ-nek, vagy zenekarnak van-e tapasztalata a mai, modern esküvők lebonyolításában, vagy csak a klasszikus retro és mulatós zenéket ismerik. A valódi esküvőről készült videók nagyon hasznosak, minden bizonnyal segít a végső döntés meghozatalában.

Milyen ajánlásai vannak korábbi esküvőkről?

Valószínűleg lesznek olyan elismerések, vélemények, melyeket kérdezés nélkül is, büszkén megosztanak veled. Ezeket legtöbb esetben az esküvői zenészek weboldalán is láthatod. Érdemes ellenőrizni a zenészek hitelességét, amennyiben sehol nem találsz róluk ajánlást és ők maguk sem tudnak neked ilyet bemutatni.

Azok a zenei szolgáltatók, akik nem sok esküvőn zenéltek, érthető módon még kevés ajánlással rendelkeznek. De fokozottan légy óvatos, ha a kiszemelt lakodalmas zenekar már régóta a szakmában van, mégsem tud pozitív véleményeket felmutatni.

MI-MIT JELENT és mennyibe kerül?

Mindenképpen tisztázd, hogy mit tartalmaz az ár, és mi az, amiért külön kell fizetni. Érdeklődj, hogy milyen felszereléseket visznek és mi a rendelkezésre állási idő. Meddig tart a szolgáltatás és lehet-e hosszabbítást kérni, ha igen, mennyi az ára.

Sok zenész csupán egy alapárat mond, ami csak pár órát jelent, minden másért fizetni kell. A szertartáson való zene (ceremónia hangosítás) is felár szokott lenni. Tisztán kell látnod, hogy összesen mennyibe fog kerülni a zenei szolgáltatás a nagy napon.

Hogyan jellemezne egy sikeres esküvőt?

Gondolj arra, milyen esküvőt álmodtatok meg magatoknak? Vendégeitek imádják a filmeket, vagy nagy football rajongók? Szeretnétek, ha a barátok a főiskolai évek alatt ezerszer meghallgatott zenékre találkoznának újra egymással? Egyszerű háttér zenére vágytok egy beszélgetős estéhez vagy arra, hogy egy őrült buli legyen, ahol a zenészek mindenkit reggelig a táncparketten tartanak?

Az a cél, hogy ti is és a vendégek is jól érezzék magukat. Ezért fontos megtudni, hogy az esküvői zenekar hogyan tud ehhez hozzájárulni, hogyan tudja támogatni a ti vágyaitokat. Milyen extra felszereléssel rendelkeznek? (Pl.: professzionális hangtechnika, látványos fénytechnika, speciális effektek: szárazjég, szikragép, stb.). A legfontosabb, hogy kiderüljön, egy hajóban eveztek-e.

Mi volt az eddigi legnagyobb kihívást jelentő esküvője?

A kérdésre adott válaszból láthatod, hogy a zenészek mit tesznek nagy stressz, vagy váratlan kihívás esetén, hogyan kezelik a nehézségeket. Vállalják a felelősséget, esetleg másokat hibáztatnak? Mennyire gyorsan és egyszerűen találnak megoldást a problémákra? Azt is láthatod, hogyan vélekednek a korábbi ügyfeleikről, mennyire kezelik diszkréten az előző párok történeteit.

Garantálja, hogy a táncparkett nem lesz üres?

Minden fiatal pár félelme, hogy az esküvőjükön üres lesz a táncparkett. A zenekarod vagy a DJ-d, ha profi a szakmájában, akkor tudja, mit kell tenni, hogy ez ne forduljon elő. Erre a forgatókönyvre előre fel kell készülni, és meg kell beszélni az esküvői zenészekkel, hogy ilyenkor mit tudtok tenni.

Ifjú házasként könnyedén megragadhatod a partneredet, vagy egy barátodat, családtagodat és beindíthatod a táncot. Ha a fiatalok táncolnak, akkor jó eséllyel a többi vendég is csatlakozik.

Az egyszerű táncokat mindenki ismeri, de mindenképp mondd el zenészeknek a kedvenc dalaidat, hogy tudják, melyiket kell játszani a „nehéz pillanatok” esetén.

Azt is érdemes előre jelezni a DJ felé, ha tudod, hogy a vendégeid nem valami táncos lábúak. Ha profi, akkor lesz ötlete, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az estéből.

Mi történik, ha valami miatt lemondásra kerülne sor?

Az esküvő napjáig bármi történhet, előre nem látható események zavarhatják meg a pontosan leszervezett forgatókönyvet. Győződj meg arról, hogy az esküvői zenekar rendelkezik-e magabiztos alternatív tervvel vészhelyzet esetére, amelyet a szerződés is részletez. Például tagjai-e egy olyan ügynökségnek, akik az utolsó pillanatban is küldhetnek helyetteseket? Vannak tartalék zenekari tagok, akik beugorhatnak?

Önállóak, vagy ügynökségnek dolgoznak-e a zenészek?

Lehet, meg sem fordul a fejedben, hogy nem közvetlenül a zenekarral egyeztetsz az esküvőd részleteiről, hanem egy ügynökség képviselőjével. Ezek az ügynökségek több esküvői DJ-t és zenekart foglalkoztatnak, akik közül segítenek megtalálni a számodra legmegfelelőbbet.

Vannak olyan ügynökségek, amelyek ugyanazon a napon több előadót is küldenek ugyanazon a néven, de a rendelkezésre állás függvényében felcserélnek különböző bandatagokat vagy DJ-ket.

Valljuk be az esküvő mégiscsak egy privát, családi rendezvény, ezért a személyes szimpátia miatt is fontos tudni, hogy kivel fogsz együtt ünnepelni, ki fog fellépni az esküvődön. Éppen ezért mérlegeld, hogy igénybe kívánod-e venni közvetítő irodák ajánlatait, vagy inkább közvetlenül a zenészekkel szerződsz.

A nagy döntés

Nem minden esküvői DJ egyforma. Vannak, akik a szórakoztató szerepre összpontosítanak, az MC képességekre és interaktívabb „bulis játékokra” támaszkodva építik fel a hangulatot és vannak, akik ragaszkodnak a harmonikus zenéhez és hagyják, hogy ez teremtse meg a hangulatot.

Egy esküvői zenekar lehet, hogy jól ismeri a jazz zenét, de nem ismeri a Top 40 rádiós zenéket, amik nap, mint nap szólnak a kocsidban, bármelyik csatornára is kapcsolsz. Nem könnyű a megfelelő zenész kiválasztása.

Hallgass meg sok mixet és kérdezd meg őket arról, hogyan látják, hogyan építik be az esetleges zenei kéréseket a lejátszási listájukba. Mivel érik el azt, hogy tele legyen a tánctér? A lelkesedésből megtudhatod, hogy valóban megtaláltad-e a számotokra legmegfelelőbbet, akikre rá meritek bízni a Nagy Nap hangulatát.


Bizonyára vannak olyan kérdések, amelyek a fenti listából kimaradtak, de ne légy rest, mindenről kérj további magyarázatot, ami felmerül benned. Minél több információ birtokában vagy, annál biztosabban választod ki a zenészeket az esküvődre.