Így hozd egyensúlyba a testedet és a lelkedet

Az egyensúly létrejötte fontos testi és lelki egészségünk megtartása érdekében. Klasszikus filozófiai probléma – azon belül elmefilozófiai – a test-lélek problémája. Mindkét tényező folyamatos fejlődésen megy keresztül, mely nem egy időben történik.

Ez a cikk segít megérteni a testi-lelki egyensúly fontosságát, valamint lehetőségeket kínál a balance létrejötte érdekében. Sok hasznos információ található még a lelkizona.hu oldalon, többek között arról, hogy milyen tevékenységek segíthetnek abban, hogy egyensúlyba hozd a testedet és a lelkedet.

Holisztikus szemlélet

A holosz, görög eredetű szó, amelynek jelentése a teljesség. A holisztikus gyógyítás lényege – a nyugati orvoslással szemben -, hogy az egészet, a teljességet tartja szem előtt. Célja a test és lélek, ember és környezet közötti harmónia megteremtése.

„Ha a lélek fáj, a test is sajog”, a holisztikus szemlélet mindezt szem előtt tartva, együtt gyógyítja a testet a lélekkel. Minden mindennel összefügg. Ha a testet kezeljük, figyeljünk a lélekre is, mert a betegségek pszichés háttere vitathatatlan.

Vannak úgynevezett pszichoszomatikus betegségek (psyche = lélek, soma = test), amelyek kialakulása során fontos szerepet játszik az érzelmi megterhelés (kapcsolati konfliktus, túlterheltség stb.). Ide tartoznak pl. az autoimmun betegségek, bőrbetegségek, emésztőrendszeri és endokrinológiai problémák. Tehát igaz a mondás: „A test a lélek tükre.”

Lelkiállapotunkat erősen befolyásolja a közérzetünk

Problémák felmerülése kapcsán fontos, hogy először önmagunkat vizsgáljuk, majd a környezeti hatásokra irányuljon figyelmünk. Lelki tünetek lehetnek a krónikus fáradság, alvászavar, szorongás.

Furcsa panaszokat okozhatnak a hiányállapotok, amelyek egy része könnyen orvosolható, nincs szükség gyógyszerre és nagyobb szakértelemre. Pl., ha keveset ittunk a nap folyamán, és fejfájás gyötör, akkor először a folyadék pótlásával próbálkozzunk.

Ha sokat dolgoztunk, ezért kevés alvásidő állt rendelkezésünkre, akkor valószínű csak pihenésre van szükségünk. És nem utolsó sorban a környezeti zajok is ártalmasak lehetnek, aminek kiküszöbölésére is léteznek megoldások.

Az immunrendszerünkre is hatással vannak a lelki tényezők

Érezzük jól magunkat a bőrünkben, és ennek érdekében tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mert az immunrendszerünkre is hatással vannak a lelki tényezők!

Lehetőségeinkhez mérten tartózkodjunk sokat a friss levegőn, sétáljunk, kiránduljunk, töltődjünk a természetben! Fordítsunk nagy figyelmet a helyes táplálkozásra, és a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására!

A sport fontos az ember életében, de a kor előrehaladtával már nem mindenkinél élvez prioritást. Van, aki a konditermi edzést preferálja, másokat megnyugtat a természet közelsége; az említett tevékenységekben közös, hogy mindegyik képes segítséget nyújtani a test és lélek egyensúlyának létrejöttében. Fontos, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal!

Egy jó hobbi megoldás lehet!

A napi rutin feladatok után fontos, hogy tudjunk időt tölteni magunkkal, és olyan tevékenységet folytatni, ami számunkra kikapcsolódást, feltöltődést jelent. Lehet ez sport, művészeti programok, olvasás, írás, kreatív foglalkozások, film-, mozi-, színházlátogatás, gasztronómiai élmények stb., Minden jótékonyan hat az emberre, ami boldoggá teszi.

Rendkívül fontos a jó időbeosztás, amely lehetőséget biztosít arra, hogy munka, család mellett a hobbinkkal foglalkozhassunk. A jól megválasztott szabadidős tevékenység által megelőzhető a testi tünetek kialakulása. Pl. sportoláskor egy általunk választott környezetben, ami ösztönzően hat ránk és ahol jól érezzük magunkat, endorfin (örömhormon) szabadul fel, amely jótékonyan hat a testre és lélekre egyaránt. Szépül a test, épül a lélek!

Fentiek alapján elmondható, hogy nagyban múlik rajtunk testünk és lelkünk egyensúlya. Létrejöttéért sokat tehetünk: pihenjünk eleget, legyen hobbink, legyen kihez szólnunk, vegyen körbe család, barátok, kisállatok, együnk finom falatokat, végezzünk sporttevékenységet! Végül, de nem utolsó sorban jó, ha szeretjük a munkánkat. Fedjük fel a problémákat, és dolgozzunk a megoldásokon!


Az egyensúly – balance – megteremtése, az élet minden területén nagyon fontos! A test és lélek vonatkozásában kiemelt szerepet tölt be; segít a harmónia létrejöttében, ezáltal a betegségek, problémák elkerülésében. Hiszen a testi-lelki változások kölcsönhatásban állnak egymással, amely egy kórkép kialakulásához vezethet. Ahhoz, hogy egyensúlyban élhessünk, meg kell ismernünk testünket, lelkünket, melyben a lelkizona.hu segítségünkre lehet. Éljünk jól, helyesen!