Milyen ételhez, milyen bor illik?

A legtöbb magyar embernek a bor egy soha el nem múló szerelem. Legyen szó egy finom ebédről, egy romantikus vacsoráról, esetleg egy közös filmes estéről, a bor örök társa akármilyen világmegváltó beszélgetésnek. Bármilyen eseményről is van szó, gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen bor illik az elkészített ételekhez.

Nem mindegy, hogy milyen ételhez, milyen italt szolgálunk fel, hiszen minden fogásnak megvan a maga társa. Mást fogyasztunk előételekhez, levesekhez, húsokhoz és desszertekhez. Lássuk kicsit részletesebben, milyen típusú ételekhez milyen bor illik a legjobban!

A hazai borok típusai

Nekünk, magyaroknak nagy szerencsénk van, hisz egy igazi bortermelő ország vagyunk. Hazánkban több, mint 20 borvidék található, bár maga a készítés folyamata mindenhol ugyanaz. Először szüretet tartunk, majd jöhet a musterjesztés, ezt követően pedig a bor végleges kezelése.

Borászati kellékek- Vacuvin

A borokat négy nagy csoportba soroljuk, így vannak természetes borok, likőrborok, gyümölcsborok és a szénsavas változatok. Mi most arra keressük a választ, hogy a természetes borok egyes típusait milyen ételekhez érdemes szervírozni, vagyis milyen ételhez milyen bor illik.

Borászati kellékek a szervírozáshoz

A bor felszolgálásánál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy melyik ételhez milyen bor illik, hanem azt is, hogy az adott bort hogyan kell kínálni, hogy a legjobb ízélményt kapjuk.

A borászati kellékeknek köszönhetően ízletesebbé tehetjük az alkoholt és kellemesebbé a kiszolgálást. A hűtő eszközök praktikusak lehetnek abban az esetben, ha az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy a választott bor nem a megfelelő hőmérsékletű. A hasznos konyhai kiegészítőnek köszönhetően akár 15 perc alatt is kellemes hőfokúvá varázsolhatjuk a kedvenc italunkat.

A dugóhúzók, a borkiöntők és a levegőztetők is azt a célt szolgálják, hogy a borfogyasztás kellemes élmény legyen: a különleges ízeket elővarázsolják, a szervírozást pedig megkönnyítik.

Fehér húsokhoz fehér, vörös húsokhoz vörösbor?

Alapvetően igaz az az állítás, hogy a fehér húsokhoz fehér, míg a vörös húsokhoz a vörösbor passzol a legjobban. De kivételek itt is adódnak, hisz nem mindegy, hogy a hús elkészítése során milyen fűszereket használunk.

A halak mellé általában a könnyed, száraz, fehér borok illenek, mint a pl. az olasz rizling, de ha már egy magyaros halászlét készítünk, amiben a paprika dominál, inkább passzol hozzá egy könnyedebb vörösbor, mint pl. a kadarka, vagy portugieser.

Milyen bor illik vörös húsokhoz?

Marhahúsokhoz legjobb párosítás egy zamatos pinot noirt vagy cabernet sauvignon, amik kiemelik a hús ízét és a szomjúságérzetet is csökkentik.

Sokszor nem csak az asztalra kerül a bor, hanem az ételbe is. Érdemes tudni, hogy amivel főzünk, az kísérőként is tökéletesen megállja a helyét. Tehát, ha valamilyen vörösboros pörköltet készítünk a családnak, akkor nyugodtan feltehetjük az asztalra a maradék italt, ami remekül illik a fogáshoz is.

Milyen bor illik többfogásos menühöz?

A leggyakrabban több fogás is az asztalra kerül egy-egy vendéglátás során. Ilyenkor szeretnénk, ha az italkínálat is megfelelően lenne összeállítva a menühöz, hogy az egyes ételek még ízletesebbek legyenek.

Többfogásos vacsora esetén nyitásnak elő lehet venni egy kellemes habzóbort, amivel elindíthatjuk a közös étkezést. Az enyhe szénsavas ital segít felkészíteni a gyomrot a nagyobb adag ételre. Ezt követően pedig az egyes fogások határozzák meg a borkínálatot.

A főfogások kapcsán egyetlen olyan szabály van, amit minden esetben érdemes betartani. Akármilyen hús is kerül az asztalra, tehát hal, vad, vagy csirke, a bornak mindig a hús ízvilágával és fűszerezésével kell összhangban lennie.

Milyen bor illik levesek mellé?

Általánosságban elmondható, hogy a folyadékok mellé – ide tartozik a leves is – nem igazán szoktak bort kínálni, néhány esettől eltekintve.

Milyen bor illik a levesekhez?

Kivételt képez pár krémleves, amelyekhez a legjobb, ha valamilyen könnyed és gyümölcsös fehérbort szolgálunk fel, mint pl. Sauvignon blanc vagy Cserszegi fűszeres.

Ami pedig a gulyás jellegű, paprikás leveseket illeti, ezekhez a legjobb egy zamatos vörösbor, ami lehet akár egy kékfrankos, akár egy kadarka.

Milyen bor illik az előételek mellé?

Egyre gyakoribb, hogy leves helyett egy könnyed előétellel kínáljuk a vendégeket, melyeknek egyik kedvenc része a sonka és a sajt. A friss sajtok mellé a rizling, míg az ementáli típusú sajtok mellé a Chardonnay illik. A camembert sajtok és száraz sonkák mellé a pedig rozé borok a legjobbak.

Milyen bor illik előételekhez?

Milyen bor illik a desszertekhez?

Mi magyarok nem tudunk elképzelni édesség nélkül egy vendéglátást. A desszert teszi fel az i-re a pontot, így az sem mindegy, hogy milyen bort kínálunk hozzá. Még azok is, akik nem sokat tudnak arról, hogy milyen ételhez milyen bor illik, tisztában vannak azzal, hogy az édességekhez édes bor illik.

Általánosságban ez igaz, de nem kötelező követni ezt a szabályt. Ha valaki nem szereti az édes bort, a csokoládés desszertekhez nyugodtan fogyasztható pl. pinot noir vagy egy gyümölcsös merlot.


Bármilyen ételről is legyen szó, a bor mindig az adott finomság ízvilágához kell, hogy passzoljon. A prémium borászati kellékeknek köszönhetően pedig akár otthon is élménnyé varázsolható egy-egy közös étkezés.