A napi vízfogyasztás és folyadékbevitel hatása a szervezetre

Bizonyára nem mondok újdonságot azzal, hogy mennyire fontos a megfelelő napi vízfogyasztás az egészségünk megőrzése, és a szervezet megfelelő működése érdekében.

Víz nélkül nincs élet! De nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy miért annyira fontos a rendszeres folyadékpótlás és mi befolyásolja a szervezet folyadékszükségletét.

Az emberi test és a víz

Az emberi test és a víz között szoros kapcsolat van, mivel a testünk nagyrészt vízből áll. Az emberek testtömegének körülbelül 60 százaléka víz. A víz az emberi testben a sejtek, a szövetek és a szervek működéséhez elengedhetetlen.

A víz számos fontos funkciót lát el a testünkben, például segít a test hőszabályozásában, a tápanyagok és az oxigén szállításában, az ízületek kenésében, az emésztésben, a méreganyagok és a salakanyagok eltávolításában. A víz szükséges a vérkeringéshez, a vizelet termeléséhez, és fontos szerepet játszik az agy-idegrendszer és a sejtek működésében is.

A testünknek folyamatosan szüksége van vízre ahhoz, hogy működjön. Az emberi test nem képes tartósan megbirkózni a folyadékhiánnyal, és a kiszáradás súlyos következményekkel járhat.

Miért fontos a rendszeres folyadékbevitel?

Az ember víz nélkül csak néhány napig tud életben maradni. Az test számos létfontosságú funkciójához vízre van szükség, például az emésztéshez, a vérkeringéshez, a sejtek működéséhez és az anyagcsere folyamatokhoz.

Ha az ember nem iszik elegendő mennyiségű vizet, vagy nem pótolja az elvesztett vizet, akkor a test elkezd kiszáradni, a szervezet működése felborul és ez életveszélyes állapot alakul ki.

A dehidratáció legjellemzőbb tünetei például szomjúság érzet, száraz bőr, fáradtság, fejfájás, szédülés és rossz közérzet. Hosszú távon az alacsony vízbevitel súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet, például vesekő, székrekedés vagy akár cukorbetegség.

Napi vízfogyasztás befolyásolja az egészséget

Az ajánlott napi vízfogyasztás

Az már nem kérdés, hogy a szervezetből eltávozott vízmennyiséget pótolni kell. De mennyi legyen az a folyadékmennyiség, ami megfelelő? Gyakran halljuk azt, hogy naponta két liter vizet meg kell inni, de ez eléggé elnagyolt válasz, hisz nem veszi figyelembe a befolyásoló körülményeket.

Egy folyadékszükséglet kalkulátorral egyszerűen kiszámolhatod, hogy az adott időjárási viszonyokhoz viszonyítva, a te szervezetednek mennyi folyadékbevitelre az ideális.

A napi vízfogyasztás megegyezik a napi folyadékszükséglettel?

A szervezet folyadékszükséglete akár meg is egyezhetne a napi vízfogyasztással, de ez egy nagyon szélsőséges eset lenne. A folyadékot nem csak víz formájában tudjuk pótolni, hisz ihatunk zöldség- és gyümölcsleveket, levest is eszünk, ami szintén hozzájárul a folyadékpótláshoz.

De a szervezetnek tiszta, jó minőségű vízre is szüksége van, így a napi vízivás nem kerülhető ki és nem pótolható más folyadékkal.

Befolyásolja a napi vízfogyasztást a mozgás?

A válasz, igen! Minél mozgékonyabb életet élünk, annál több folyadékot veszít a szervezetünk, amit pótolni kell.

A mozgás hatással van a napi folyadékszükségletre, mivel az izzadás és a testhőmérséklet emelkedése fokozza a folyadékvesztést. Ha valaki edz, vagy nagyobb fizikai aktivitást végez, akkor több folyadékra van szüksége a megfelelő hidratáltság és az optimális teljesítmény eléréséhez.

A legjobb, ha a fizikai aktivitás előtt legalább fél órával elfogyasztunk egy pohár vizet, majd a tevékenység során is rendszeresen kortyolgatunk folyadékot. Az izzadás mértékétől és az egyéni igényektől függően, a tevékenység után is szükség van folyadékpótlásra.

A napi vízfogyasztás sportolás közben több

Vegyünk példának egy közepes intenzitású futást. Általánosságban elmondható, hogy minden kilogramm testsúlyhoz kb. 0,03-0,05 liter vízre van szükség, ha valaki közepes intenzitással egy órát fut. Tehát, ez egy 70 kilogrammos személy esetén kb. 0,5-0,7 liter folyadékpótlást jelent.

Ez az érték azonban csak tájékoztató jellegű, hisz a folyadékvesztés mértéke nem csak a testsúlytól és a mozgás fajtájától függ, hanem a levegő hőmérsékletétől, a páratartalomtól és az izzadás mértékétől is.

Egy biztos, ha mozogsz, akkor ne felejts el inni is. Hogy mennyit? Ha figyelsz a tested jelzéseire, akkor te magad is érezni fogod.

Tényleg számít az életkor is?

Természetesen igen. Az életkor előrehaladtával a testünk összetétele megváltozik, az izomtömeg csökken, míg a testzsír aránya nő. Ez azt jelenti, hogy idősebb korban a test kevésbé hatékonyan tartja meg a vizet, ami növeli a kiszáradás kockázatát, ezért több folyadékot kellene inni.

Az életkor előrehaladtával a veseműködés is csökken, így a test kevésbé hatékonyan szűri ki a felesleges folyadékot. Ez is egy okkal több, hogy idősebb korban többet igyunk.

Mivel a rendszeres folyadékfogyasztás támogatja az agyműködést, az ízületek egészségét, segíti az emésztést, és javítja az általános közérzetet, ezért idős korban fokozottan oda kell figyelni a rendszeres folyadékbevitelre.

Idős korban több folyadékra van szüksége a szervezetnek

A helyzetet nehezíti, hogy a kor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet, így az idős emberek egyre kevesebb folyadékot isznak.

Mi köze a napi vízfogyasztásnak az időjáráshoz?

Az időjárás is jelentősen befolyásolja a napi vízfogyasztás mértékét. Melegben az emberi test verejtékezéssel igyekszik lehűteni magát, ami jelentős vízveszteséggel jár. Ha nem gondoskodunk a hidratálásról, könnyen kiszáradhatunk, ami negatívan hat az egészségünkre és az általános közérzetünkre.

A folyadékbevitel még fontosabbá válik, ha kánikulában nem tudunk elvonulni a hűvös szobába, hanem kénytelenek vagyunk a szabadban dolgozni. A hőségben végzett munka számos veszéllyel járhat, főleg, ha nincs megfelelő vízfogyasztás.

Az időjárás hatása azonban nem csak a meleg évszakban érzékelhető. Hideg téli napokon is fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel a fűtött beltéri környezet és a szárazabb levegő a bőr és a légzőszervek kiszáradását okozhatja.

Megváltozik a napi vízfogyasztás, ha beteg vagyok?

Természetesen, a napi vízfogyasztás mennyisége változhat, ha valami miatt ágynak esünk. Amikor valaki beteg lesz, a betegség tünetei is befolyásolhatják a folyadékbevitel mennyiségét.

Például, ha valaki émelyeg, akkor nem kívánja az ételt és az italt, így nehezebb meginni a kellő folyadékot. Ha valaki hasmenéssel vagy hányással küzd, a folyadékveszteség is fokozódik, tehát ezt valamilyen formában pótolni kell, hogy elkerülje a kiszáradást.

Betegség esetén több folyadékra van szükségünk

Ha valaki lázas, akkor a test hőmérséklete emelkedik, ezért a testnek több folyadékra van szüksége a hőszabályozáshoz. A láz és a betegség egyéb tünetei azonban csökkentik a szomjúságérzetet, ezért a szükséges folyadékbevitel szinte kihívást jelenthet a beteg számára.

Mit igyunk, ha betegek vagyunk

 • Szénsavmentes ásványvíz
 • Mézes tea
 • Gyógytea
 • Zöldtea
 • Citromos víz
 • Friss zöldség-, vagy gyümölcslevek
 • Csontleves, húsleves
 • Köménymagleves

Mit ne igyunk, ha betegek vagyunk

 • Alkohol
 • Szénsavas üdítőitalok
 • Cukros üdítőitalok
 • Tartósítószeres gyümölcslevek

A túlzott napi vízfogyasztás

Bár sokkal gyakrabban fordul elő, hogy nem iszunk eléget, a túlzott vízfogyasztás sem ritka. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk több folyadékot vesz fel, mint amennyi szükséges az egészséges működéshez.

A túlzott napi vízfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, például vizenyőt, amely akkor alakul ki, amikor a szövetekben felhalmozódik a felesleges folyadék. A túlzott folyadékbevitel a vér hígulásához is vezethet, ami súlyos következményekkel is járhat, mint például agyvérzést, szívbetegség, vagy akár halál is.

Ha rövid időn belül kirívóan sok folyadékot iszunk, vízmérgezést is kaphatunk. Vízmérgezésről akkor beszélünk, ha a szervezetbe bevitt nagy mennyiségű folyadék olyan mértékben felhígítja a szervezet elektrolit háztartását, hogy zavar támad a testünk működésében. Tünetei: súlyos fejfájás, görcsök, hányinger, hányás és görcsrohamok.

Fontos megjegyezni, hogy a túlzottan sok vízfogyasztás relatív fogalom, és az egyén testtömegével, fizikai aktivitásával és környezeti tényezőkkel is összefüggésben áll.