Az állatorvosi asszisztens feladatai és szerepe az állatgyógyászatban

Ki ne szeretett volna gyerekkorában állatok gyógyításával foglalkozni? Sokan vannak, akik felnőttként sem tántorodnak el és megvalósítják gyerekkori álmukat. Te is ezek közé tartozol? Érdekel, hogyan lehetsz állatorvosi asszisztens?

Ismerjük meg közelebbről a szakmát és gyűjtsük össze az állatorvosi asszisztens feladatait. Szó lesz arról is, hogy milyen képességekkel, készségekkel és végzettséggel kell rendelkeznie annak, aki nap, mint nap a beteg állatok megsegítésén szeretne tevékenykedni.

Mit csinál egy állatorvosi asszisztens?

Mint ahogy a nevében is benne van, az állatorvosnak segédkezik az orvosi ellátás során. Különböző feladatokat lát el, hogy az állatorvosok a betegségek diagnosztizálásával és a legjobb kezelések kiválasztásával kapcsolatos fontos feladatokra koncentrálhassanak a gondozásuk alatt álló állatok számára.

A gazdik és a kezelésre érkező állatok az állatorvosi rendelőbe érkezve többnyire az asszisztenssel találkoznak először. Ők rögzítik az egészségügyi adatokat, felmérik az eset súlyosságát és koordinálják az esetet.

állatorvosi asszisztens kutyával

Szintén az állatorvosi asszisztens feladatai közé tartozik az állatokról való gondoskodás. A teljes ott tartózkodás ideje alatt az állat állapotának megfelelően etetik, itatják a gondozottat. Az állatorvos által előír kezeléseket, gyógyszeradagolásokat, kötözéseket, súlyméréseket is az asszisztensek végzik.

A rendelőbe érkező ideges, kétségbeesett, sokszor reményvesztett gazdik megnyugtatásában, tájékoztatásában és tanácsadásában is nagy szerepük van.

Az állatorvosi asszisztens feladatai közé tartozik még a berendezések tisztítása, fertőtlenítése, az orvosi eszközök rendszerezése, rendben tartása.

Adminisztratív feladatokat is végez egy állatorvosi asszisztens, hisz a gyógyításhoz szükséges anyagok és eszközök megrendelése, pótlása is az ő feladata.

Állatorvosi asszisztens feladatai és felelősségi köre

Az állatorvosi asszisztens számos feladatot vállal, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsa az állatorvosok hatékony munkavégzéséhez. Konkrét feladatai és felelősségei a következők:

állatorvosi asszisztens egy kutya fejét tartja
 • Az állatok etetése és vízzel való ellátása a nap folyamán rendszeres időközönként.
 • Az állatok ápolása és fürdetése.
 • A berendezések sterilizálása és a vizsgálóterületek rendszeres tisztítása.
 • Az állatok kezelése és megnyugtatása a vizsgálatok, kezelések és oltások során.
 • Az állatokkal kapcsolatos lényeges információk rögzítése, beleértve a súlyt és az adott gyógyszerek típusát.
 • Az állatorvosi asszisztens vezeti az állatok betegtörténetét, beleértve az orvosi adatokat és az állapotukkal kapcsolatos információkat.
 • Az állatorvosi asszisztens segít a röntgenfelvételek készítésében és azok kiértékelésében.
 • Az állatorvosi asszisztens felelős lehet a vérvizsgálatok, vizeletvizsgálatok és más laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséért és azok eredményeinek előkészítéséért.
 • Az állatorvosi asszisztens feladatai között szerepel a gazdák tájékoztatása az állatok egészségügyi problémáiról és kezelési lehetőségekről.
 • Tanácsadás a háziállatok tulajdonosainak az állatok otthoni ápolásával és a kutyabarát környezet kialakításával kapcsolatban.

Hogyan lehetek állatorvosi asszisztens?

A sikeres állatorvosi asszisztenseknek számos készségre és technikai tudásra van szükségük ahhoz, hogy munkájukban kitűnjenek.

A szakmához szükséges készségek és tulajdonságok

 • Empátia és együttérzés az állatokkal. Az állatorvosi asszisztensnek szeretnie kell az állatokat és képesnek kell lennie az állatokkal való empátiára.
 • Kommunikációs készségek, hogy hatékonyan kommunikálhasson az állatorvossal, az állatok tulajdonosaival és más munkatársakkal.
 • Fizikai állóképesség: Az állatorvosi asszisztens feladatai közé tartozik az állatok mozgatása, emelése, ezért szükséges a jó fizikum.
 • Rugalmasság: Az állatorvosi asszisztensnek rugalmasnak kell lennie a munkakörnyezet és a feladatok változásaihoz.
 • Megbízhatóság, hogy az állatorvos és az állatok tulajdonosai bizalommal fordulhassanak hozzá.
 • Határozottság a stresszes helyzetekben is, hogy hatékonyan kezelje az állatokat és az orvosi problémákat.
 • Csapatjátékos, hogy hatékonyan tudjon dolgozni az állatorvossal és más munkatársakkal az állatok egészségügyi ellátásának biztosításához.
 • Szakmai tudás az állatgyógyászatról, szakértő állatkezelési készségek.
 • Időgazdálkodási készség a feladatok hatékony elosztása érdekében.
 • Jó szervezőkészség.
 • Technikai ismeretek olyan területeken, mint a fertőtlenítés, a gyógyszerek beadása és a diagnosztikai berendezések használata.
 • Számítógépes ismeretek az állatokkal kapcsolatos orvosi nyilvántartások állatorvosi szoftverben való vezetéséhez.

Az asszisztensi tapasztalattal kapcsolatos követelmények

Az állatorvosi asszisztenseknek legalább középiskolai végzettségre van szükségük. A jelöltektől kérhetnek konkrét bizonyítványokat vagy képzési programokat.

állatorvos, asszisztens

A speciális szoftverektől függő állatorvosi asszisztensi munkakörök esetében kérhetik a jelöltektől az adott szoftver használatának ismeretét igazoló bizonyítványt.

Az okjakademia.hu hivatalos szakképesítést ad azoknak, akik elvégzik az állatorvosi asszisztensi képzést. A részletekről és az állatorvosi asszisztens tanfolyam árával kapcsolatban érdeklődjön bizalommal.

Oktatási és képzési követelmények

Az állatorvosi asszisztenseknek általában bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek némi tapasztalattal az állatokkal való munkavégzésben vagy az állatok gondozásában.

A belépő állatorvosi asszisztensek számára a legfontosabb tapasztalati követelmény az állatmenhelyen vagy klinikán végzett önkéntes munka.

Egyes klinikák és állatkórházak gyakornoki állásokat kínálnak, amelyek célja, hogy rövid, gyakorlati bevezetést nyújtsanak az állatorvosi szakmába.


Ahogy a fent leírtakból látszik, egy állatorvosi asszisztensnek egyszerre kell érteni az adminisztrációhoz, a pszichológiához, a kommunikációhoz és a betegápoláshoz. De egy állatszerető embernek nincs nagyobb öröm, mint a meggyógyult állat hálás tekintete.